poniedziałek, 11 kwietnia 2016

Pečena guska

  Ovaj recept nas vodi u Poljsku i vreme kada je bila podeljena između tri evropske carevine. U XIX veku u Varšavi je objavljena knjiga Lucine Ćvjerčakjevič 365 ručaka za 5 zlota koja je doživela preko dvadeset izdanja.
  Što se samog recepta tiče, nisam dodatno pošećerio jabuke.

   Mlada guska, nešto utovljena, može biti ukusna za pečenje. Posle čišćenja guske natrljati je solju unutra i spolja, nadeti oljuštenim sitnim vinskim jabukama, ili isečenim na kriške ako su veće, među jabuke staviti parče majerana, gusku zašiti i peći u peći u tepsiji, polivajući je sopstvenim sosom. Pred služenje jabuke izvađene iz guske pošećeriti, obložiti njima gusku i preliti sosom koji je iscurio. Takođe, veoma je ukusna guska punjena krompirom, poštoće se krompir koji upije mast divno ispeći.

    Uz gusku sam poslužio topli sos od rena (recept)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz