poniedziałek, 2 maja 2016

Varene kruške

  Recept koji sledi prenosi nas u Poljsku s kraja XVII veka (dobro, Republiku Oba Naroda, ali danas istoriju ostavljamo malo po strani) i delo je anonimnog kuvara kneževa Rađivila. Sama knjiga iz koje spomenuti recept potiče ostala bi nepoznata da njen rukopis u varšavskom Arhivu starih dokumenata nisu pronašli, a potom i objavili, Jaroslav Dumanovski i Rafal Jankovski.
  Kao što ćete primetiti recept, prema današnjim standardima, nije mnogo precizan, ali šta bi kuvanje bez eksperimenta bilo? I još jedno, pola kvarte iznosi pola litra.

  Uzmi kruške, oljušti je, isprži na vrućem maslu, rumene moraju biti. Sipaj u nje vina pola kvarte, šećera oko šake, anisa mrvu, cimeta malo. Neka tako u vinu vreju, dok sos gust ne bude.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz